Почетна

У циљу промоције струке КГХ међу студентима технике и подршке младим инжењерима у развоју и напредовању у струци КГХ, Друштво за КГХ Србије, сваке године организује Национално студентско такмичење током Међународног конгреса и изложбе о КГХ.

Победник националног студентског такмичења стиче право да представља Републику Србију, односно Друштво за КГХ Србије, на наредном годишњем студентском такмичењу Европске Федерације друштава за КГХ – REHVA. У случају да победник није у могућности да учествује на REHVA-ином такмичењу, другопласирани на националном такмичењу може представљати Друштво за КГХ Србије. Подразумева се поштовање правила и рокова предвиђених студентског такмичења REHVA-е.

Професор Тодоровић добио Златну плакету СИТС-а

Управни одбор СИТС-а доделио je Златну плакету професору Браниславу Тодоровићу, председнику Друштва за КГХ Србије.

У уторак, 22. маја 2018, свечаност поводом 150. годишњице Савеза инжењера и техничара Србије одржана је у Свечаној сали Грађевинског факултета у Београду.

Плакат на улазу у Свечану салу Грађевинског факултета у Београду

Након уводних речи и поздравних говора изабраних гостију, следио је филм о историјату СИТС-а, након чега су Златне плакете и повеље уручене заслужним организацијама и појединцима. Међу лауреатима био је проф. др Бранислав Тодоровић, председник Друштва за КГХ Србије.

Др Игор Марић, проф. Бранислав Тодоровић, др Милован Живковић, проф. др Часлав Лачњевац

Проф. Тодоровић се захвалио на Златној плакети и истакао да је поносан што је председник најактивније чланице СМЕИТС-а и СИТС-а - Друштва за КГХ.

Проф. др Бранислав Тодоровић, добитник Златне плакете поводом 150 година СИТС-а

Након свечаности, званице су се задржале у холу факултета уживајући у пријатном разговору и одличном коктелу.

Коктел у холу Грађевинског факултета

49. Међународни конгрес и изложба о климатизацији, грејању и хлађењу

Овогодишњи, 49. по реду, конгрес и изложба о КГХ одржавају се на крају године јубилеја Савеза инжењера и техничара Србије. Сретењски орден, додељен СИТС-у за век и по трајања, додељен је свима нама који чинимо ту велику и значајну организацију. Друштво за КГХ Србије је пред још једним јубилејом – следеће године ће организовати 50. конгрес и изложбу. Ти јубилеји су подстрек да овогодишњи конгрес буде посебан по темама, квалитету радова и предавачима из земље и света. Теме су изабране тако да одговарају актуелним захтевима данашњице у свету, а посебно у нашој земљи.

48. Међународни конгрес и изложба о климатизацији, грејању и хлађењу

За прилаз здравим, одрживим и резилијентним зградама, насељима и градовима нула емисије CО2

Београд, Сава центар, 6–8.12.2017.

Четрдесет осми Међународни конгрес о грејању, хлађењу и климатизацији, одржан је од 6. до 8. децембра 2017. У програму је било 94 излагања која је пратило око 800 регистрованих учесника из земље и света. Богату изложбу на преко 150 штандова видело је, између осталих, и преко 300 студената из земље и света који су организовано посетили Машински факултет у Београду, Музеј Николе Тесле и фабрику Соко инжињеринг.

Drustvo_za_KGH

Друштво за КГХ

Идеја о оснивању посебног удружења за ову област технике настала је 1970 године, приликом припрема за организацију семинара о климатизацији високог притиска – што је у то време била технолошка новост која је почела да се примењује и у Европи. Иницијатива је потекла од тадашњег председника СМЕИТС-а проф. др Бранислава Ђаковића, професора Термодинамике на Пољопривредном факултету, и прихваћена је од др Бранислава Тодоровића и других виђенијих стручњака из ове струке.

kongres

Конгрес и изложба о КГХ

Први стручни скуп у организацији Друштва КГХ реализован је 1970. године у Београду, под називом „Семинар о климатизацији високог притиска и аутоматској регулацији“. Овом скупу присуствовало је преко 120 учесника из целе тадашње Југославије. Одржавање КГХ скупова наставило се и постало традиција, а семинари КГХ временом су прерасли у домаће, а затим и у међународне конгресе који се одржавају сваке године у конгресном Сава центру у Београду.

site-img30

Часопис "КГХ"

Први број часописа "КГХ" - Климатизација, грејање, хлађење - часописа Друштва за грејање, хлађење и климатизацију Савеза машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије - изашао је новембра 1972. године, а акција издавања часописа се наставља и траје без прекида до данас. "КГХ" је тромесечни научно-стручни часопис за климатизацију, грејање и хлађење. У Издавању часописа данас учествује преко 120 суиздавача – фирми из Србије и иностранства.

site-img30

Билтен

Конгрес организујемо једанпут годишње, часопис издајемо четири пута, а Билтен објављујемо десетак пута у току године. Билтен је замишљен тако да преноси краткотрајне вести из струке КГХ за које је три месеца између два часописа – дугачак период. Билтен преноси вести и осталих струка којима се баве друштва СМЕИТС-а. У сваком Билтену пишемо о новим производима, о скуповима у организацији СМЕИТС-а, пишемо о новим књигама у нашем издању.