Водич за сервисере за време пандемије

Свеобухватан водич за одласке на сервисирање система за грејање, вентилацију и климатизацију током епидемије вируса корона 

Пракса која обезбеђује да клијенти и запослени буду здрави и безбедни

Кључне речи: кориснички сервис и КГХ, задовољство запослених лица, здравље и КГХ

Техничари сваког дана обиђу неколико кућа и станова. Свака кућа или стан представља још једну могућност да будете изложени вирусу корона, обичном грипу, прехлади или некој другој болести у том домаћинству. С обзиром на то да је то изузетно заразна болест, потребно је да размишљамо о томе шта техничар треба да ради како би заштитио и себе и власника куће или стана.

Такође, ово нису предлози или препоруке, осим ако то није назначено у референтној литератури. Ово су елементи о којима треба водити рачуна. Може се десити да неке од ових савета нису могући због несташице одређених производа. Неке, пак, лако можете да примените.

Заштита и безбедност људи приликом сервисирања уређаја за грејање, вентилацију и климатизацију

Измерите температуру техничара

Започните сваки дан са мерењем температуре сваког техничара. Можете да користити једноставан бесконтактан топломер за чело. Њиме се може очитати температура за секунд. Мерење температуре може да буде начин којим ћете утврдити да ли је техничар здрав и да ли га можда треба послати кући. То је такође и начин да власника куће или стана умирите, то јест да кажете: ,,Господине или госпођо, ми сваког јутра меримо температуру свим техничарима како бисмо видели да ли су здрави. Ништа није 100% сигурно, али током кризе са вирусом коорна, чинимо све да заштитимо и вас и вашу породицу”. Постоје неке ствари које треба напоменути у коришћењу топломера за мерење температуре на челу. Прво, температура може да буде 1/2-1 K нижа од температуре која се мери у устима. Уколико је први резултат мерења нормалан, препорука је да се измери и температура у устима, јер техничар може да има благо повишену температуру.

Ако користите орални топломер, водите рачуна да примените одговарајуће поступке за стерилизацију. Према америчкој Националној библиотеци за медицину – Дезинфекција клиничког термометра, „…клиничке топломере треба темељито обрисати након употребе и затим држати потопљене у одговарајућем дезинфекционом средству неколико минута. У општој пракси где је то неизводљиво, топломер након употребе треба темељито обрисати ватицом умоченом у дезинфекционо средство”. Такође, треба имати на уму да телесна температура сваке особе може да варира.

Не препоручује се коришћење трака за мерење температуре, јер оне мере температуру коже, а не телесну температуру. Најзад, чак и произвођачи топломера за чело упозоравају: ,,Ово није замена за клинички топломер – увек користите клинички топломер када је потребно мерење телесне температуре високе тачности”. Очитане вредности температуре треба бележити и чувати у главној канцеларији.

Позовите клијенте и поставите им питање пре одласка код њих

У реду је да питате клијента да ли су сви у домаћинству здрави. То је такође добар тренутак да обавестите клијента о поступцима које ће предузети ваш техничар у погледу безбедности: то јест, да ће носити маску, рукавице, заштитне наочаре, да ће користити средство за дезинфекцију, да се неће руковати итд. То ће вашем клијенту улити поверење у професионализам вашег предузећа. Центар за контролу и превенцију болести даје следеће савете здравственим радницима. „Када заказујете термине за рутинску здравствену заштиту (нпр. годишњи систематски преглед, необавезни хируршки захвати), реците пацијентима да позову унапред и поразговарајте о томе да треба померити заказани преглед уколико се код њих развију симптоми респираторне инфекције (нпр. кашаљ, гушобоља, повишена температура) на дан заказане посете”. Иако је овај савет намењен здравственим радницима, он је такође и добро упутство за компанију и техничаре за грејање, вентилацију и климатизацију. Сада је добар тренутак да се преиспита потреба за одласком ради редовног одржавања. Такве посете могу да сачекају. С друге стране, потребно је да почнете да радите, а ваљане заштитне процедуре могу да обезбеде безбедност и вашем техничару и клијенту. Наравно, квар уређаја је нешто друго и грејање и климатизација представљају питање здравља и безбедности, чак и када се у кући или стану налази заражена особа.

Поступак код одласку у кућу или стан чији станар има вирус корона 

Прво, одлазак на редовно сервисирање не долази у обзир. Апсолутно нема потребе да се техничари или следећи власник куће или стана излажу ризику. Посета ради редовног одржавања може да сачека.

Друго, почиње годишње доба са релативно умереним температурама и када није апсолутно неопходна механичка климатизација (хлађење) целе куће. Ако прозори могу да се отварају, то је решење које треба да замени механичку климатизацију. Власник куће или стана може да користи таваничне вентилаторе или преносне вентилаторе. Уколико немају преносни вентилатор, можете га купити у продавници и однети га клијенту. Оставите га на трему или пред вратима. Лоша страна је та што је пролеће доба када се јављају алергије. Када се отварају прозори полен може да уђе у просторије и погорша симптоме алергије.

Треће, грејање представља већи проблем; ипак, можда неће бити потребе за грејањем целе куће. Станари који имају вирус корона треба да се самоизолују у својој спаваћој соби, како би смањили ширење болести на друге чланове домаћинства. У том случају решење су мале електричне грејалице за ту спаваћу собу. Ако клијент нема безбедну електричну грејалицу, можете да одете до продавнице и купите неколико грејалица. Водите рачуна да грејалице не буду отворене и да се искључују када се преврну. Безбедност је од прворазредног значаја. Додатне грејалице могу се користити ако их жели власник куће или стана. Да поновимо, безбедност је на првом месту. Власник куће или стана треба да буде свестан да рачун за електричну енергију може да буде знатно већи. Ако се једна грејалица од 1.500 вати користи 24 часа дневно током периода од 30 дана са ценом од 0.10$ (10 центи) по kWh, потрошња електричне енергије може да кошта и до 108.00$. Помножите то са бројем електричних грејалица и доживећете шок. Срећом, мало је вероватно да ћемо са уласком у април месец имати потребу за целодневним грејањем током целе недеље. Старији људи и новорођенчад могу бити изузетак.

Четврто, имајте на уму да свако шмрцање, кашљање и кијање не значи да особа има вирус корона, нарочито у ово доба године. Ми смо стално окружени људима који имају алергије и прехладе и никада о томе не размишљамо. Не треба аутоматски да претпоставимо да је одређена особа заражена вирусом корона и не треба да паничимо. Велика већина наших клијената који кашљу нису заражени вирусом корона. Такође, на наше кућне одласке треба да се примењује исто правило као и на лекаре по правилима о заштити података из закона о здравственом осигурању.

Другим речима, информације сачувајте за себе и за предузеће. Нема потребе да претпоставите да је власник куће или стана заражен, да о томе причате другима и да се те гласине затим шире. Ми нисмо лекари. Ми не знамо како да дијагностикујемо вирус корона, те зато информације треба да остану унутар фирме.

На крају, ако вас позову да пружите услугу у кући или стану у којем се налази заражена особа или особа која је била изложена вирусу, предузеће мора да процени ризик за техничара као и ризик за власника куће или стана код кога ће техничар отићи после тога. Техничар који оде у такву кућу или стан и који тога дана оде у још шест домаћинстава, могао би да пренесе болест са фактором преношења од 6. Уколико ти људи виде још троје људи током тог дана, број потенцијално заражених људи је 18 пута број људи у њиховој породици. Наши поступци утичу на доста других људи. Власник предузећа такође мора да буде у потпуности искрен према техничару. Техничар мора да буде информисан и да има могућност да одбије да оде у такву посету.

Носите навлаке за обућу

Иако обично мислимо да се навлаке за обућу носе како не бисмо оставили траг у блату, сада треба размишљати о њима као начину да спречимо да покупимо вирус на обући. Капљице и аеросол који садрже вирус корона могу да се задрже до три сата у ваздуху и до три дана на површинама, према истраживачима са универзитета Princetown и UCLA. Са друге стране, није документовано да се нови вирус корона преноси са површина контаминираних вирусом. Без обзира на то да ли вирус вреба са пода или не, ношење навлаке за обућу има смисла јер се тиме чини услуга клијенту и шаље знак о професионализму вашег предузећа. То такође помаже и самом техничару. И још једна последња напомена: баците навлаке за обућу након сваке посете клијентима. Уколико се на навлакама за обућу задржи нека опака болест, свакако не желите да је унесете у следећу кућу или стан у који идете. Оперите руке након што их баците, јер сте их додиривали.

Ако носите маску, дођите код клијента без маске на лицу

Ако носите маску, дођите у посету без маске и затим реците клијентима да ћете носити маску из предострожности за њихово добро. Ношење маске није неопходно, јер није препоручено од стране Центра за контролу и превенцију болести. Водите рачуна да баците маску након сваке посете. Постоје неке ствари које свакако препоручује Светска здравствена организација (СЗО). Прво, треба да носите маску ако имате вирус корона. Друго, треба да носите маску ако се налазите у просторији са зараженом особом. СЗО је објавила видео о правилном коришћењу маске за лице.

Центар за контролу и превенцију болести „…тренутно не препоручује коришћење маски за лице општој јавности. Ако ћете носити маску, то треба да буде маска N95. Са друге стране, „Привремене препоруке за превенцију и контролу за пацијенте код којих се сумња или им је потврђена болест COVID-19 у здравству – Ажуриране препоруке за ЛЗО (личну заштитну опрему) приликом неге болесника код којих је потврђена или се сумња на COVID-19”, јасно наводе да су маске за лице N95 најбољи избор, али да су ,,маске за лице прихватљива алтернатива када ланац снабдевања респиратора (маски за дисање) не може да задовољи потражњу".

Центар за контролу и превенцију болести наводи да су „блиски контакти лица које има COVID-19 такође у повећаном ризику од изложености.” То може да се односи на техничара за грејање, вентилацију и климатизацију.

Овако се дефинише блиски контакт:

Близина до отприлике 6 стопа (2 метра) од пацијента са COVID-19 током дужег периода; блиски контакт може да настане док негујете пацијента, живите са њим, посећујете га или док делите чекаоницу или просторију у здравственој установи са особом оболелом од COVID-19, или

Директан контакт са заразним излучевинама оболелог од COVID-19 (нпр. када се заражена особа искашље на вас).

Носите заштитне наочаре

Када болесна особа кашље или прича, честице вируса са њених уста или носа могу да попрскају лице друге особе. Највероватније је да ћете удахнути те капљице преко уста или носа, али оне могу да продру и преко ваших очију. Препоруке за вођење рачуна о очима односе се на здравствене раднике. Међутим, те чињенице и примене могу се односити на сваког. Ако сте близу особе која је заражена вирусом корона или која можда чак ни не показује знаке инфекције, распршене честице и даље могу да уђу у очи техничара који сервисира опрему за грејање, вентилацију и климатизацију.

Носите рукавице

Ношење рукавица за једнократну употребу може да буде значајна метода за смањење контакта са вирусом на површинама. Водите рачуна да их скинете, баците и затим оперете руке. Центар за контролу и превенцију болести препоручује „Носите рукавице за једнократну употребу када чистите и дезинфикујете површине. Рукавице треба бацити после сваког чишћења. Ако се користе рукавице за вишекратну употребу, оне треба да буду намењене чишћењу и дезинфекцији површина за COVID-19 и не смеју се користити за друге сврхе. Прочитајте упутства произвођача о производима за чишћење и дезинфекцију које користите. Оперите руке одмах након што скинете рукавице”.

Ако сте здравствени радник или ако сте били у просторији са зараженом особом, ,,Скините и баците рукавице када излазите из болесничке собе или простора за негу и одмах спроведите хигијену руку”. Још једном, ово може да се примени и на техничара за КГХ.

Очистите површину решетке филтера за повратни ваздух користећи дезинфекционо средство

Центар за контролу и превенцију болести препоручује да се предмети који се често додирују чисте и дезинфикују раствором избељивача (варикине) или алкохола. Решетка филтера се не додирује рукама често, али је у сталном контакту са ваздухом у кући или стану који може да садржи суспендоване честице вируса.

Скините филтер

Ставите га у пластичну кесу и баците у спољашњу канту за отпатке код клијента. Будући да су честице вируса COVID-19 мање од онога што већина филтера може да заустави, има смисла да се неке честице могу задржати на влакнима док пролазе кроз филтер.

Замените филтер уобичајеним филтером

Немојте да прелазите на филтер са вишим MERV (13) (MERV – Minimum Efficiency Reporting Value), осим ако такође не испитујете канале и вентилаторе да бисте видели да ли систем може да издржи пад притиска преко филтера. COVID-19 и остали коронавируси имају величину од .005 до .3 микрона. У једном извештају се наводи да им је величина од 0.004 до 0.1 микрона, што је око 100 пута мања величина од бактерија. Оцењено је да HEPA филтер има ефикасност од 99.97 процената. Иако он може да задржи неке вирусе, не може све да их заустави. Постављањем HEPA филтера са уобичајеним падом притиска од 6.35 до 16.50 mmVS може се повећати цурење повратног ваздуха, смањити вадзушна струја и створити проблеми у систему, што је посебно тачно код пребацивања на климатизацију. Можете смањити пад притиска, али мораћете да повећати решетку филтера на 1 квадратни метар за 12,5 kW. Ово је добар моменат да са клијентом поразговарате о филтрацији и да се у будућности вратите како бисте поставити одговарајући филтер који ће испунити његове захтеве.

Држите препоручену „социјалну дистанцу”

Иако је немогуће да у сваком тренутку држите препоручено растојање од 2 метра између вас и клијента, барем можете да смањите време које проведете у „друштвеном простору” тако што ћете бити свесни да је то потребно. Ово је добар тренутак да поново процените простор између себе и клијента. Неки људи се другима уносе у лице и то је непријатно, чак и када не постоји опасност од болести. Лични простор је дефинисан као простор од око једног метра или мање. Другим речима, заузмите мали простор како клијент не би сматрао да сте превише агресивни. Са становишта здравља и безбедности, тиме се спречава да вас људи испрскају када кашљу, кијају или чак само говоре.

Перите руке

Често перите руке сапуном и водом најмање 20 секунди, нарочито након што истресете нос, каљшете или кијате или након што сте боравили на јавном месту. Оперите руке након додиривања површина на јавним местима. Прање руку је по свој прилици најчешће упутство које се даје за спречавање ширења COVID-19. Када треба да перете руке? Можете да замолите за дозволу приликом уласка и изласка. То може да буде превише, јер неки људи имају аверзију према томе да непознати људи користе њихов тоалет. Такође постоји питање како да осушите руке. Свакако немојте користити њихов пешкир. Могли бисте да имате своју крпу за једнократну употребу – попут оне коју користите за дезинфекцију решетке за повратни ваздух. Немојте да бришете руке о панталоне. Водите рачуна да руке перете најмање 20 секунди.

Користите антисептик за руке

Понекад не можете да одете до тоалета да оперете руке и тада користите антисептик за руке. Проблем је што их нема у продаји. Рецепт да сами направите антисептик за руке, који је дала Светска здравствена организација, налази се овде.

Правилно одлагање (бацање)

Водите рачуна да баците маске, рукавице, филтере, итд. због потенцијалног ширења COVID-19. Немојте само да их баците у камион или комби. Ставите их у кесу за отпатке и одложите у канту за отпатке у вашем предузећу. Такође водите рачуна да оперете или дезинфикујете руке после додиривања ствари које бацате у ђубре.

Направите линк за анкету

Ово је још једна могућност да поставите питања како сте обавили свој посао. То је нешто што би требало увек да радимо; мада, овога пута можете да додате питања у вези са понашањем техничара по питању здравља и безбедности, да ли се клијент осећао пријатно док је техничар био у кући итд.

Производи и услуге за власнике кућа или станова

Документ који садржи ставове ASHRAE о болестима које се преносе ваздухом, који је поново потврђен 5. фебруара 2020. наводи да „Будући да мале честице остају у ваздуху током одређеног периода, пројекат и рад система за грејање, вентилација и климатизацију који покреће ваздух може да утиче на преношење болести на неколико начина, и то:

  • – тиме што се доводи чист ваздух до осетљивих станара (корисника простора),
  • – тиме што може да садржи контаминирани ваздух и/или издувава такав ваздуха у спољашњу средину,
  • – тиме што се разређује ваздух у простору чистијим ваздухом од споља и/или филтрирањем ваздуха,
  • – тиме што се пречишћава ваздух унутар собе тј. просторије. 

Филтрирање

Већина стамбених система за грејање, вентилацију и климатизацију није пројектована за филтере са високом степеном ефикасности MERV (минимална вредност извештавања о ефикасности). Нажалост, већина стамбених система је у великој мери ограничила филтере за повратни ваздух на величину коју су дозволили градитељ и власник. Због тога је важно да свака препорука за високо оцењене филтере буде у комбинацији са:

а) мерењем пада притиска преко размењивача топлоте,

б) расположивим статичким притиском,

в) постојећим решеткама за повратни ваздух и

г) конструкцијским могућностима за повећање решетке и/или решетки за повратни ваздух.

 
Мало је вероватно да било који стамбени систем може да користи HEPA филтер, а чак и HEPA филтер неће уклонити 100% COVID-19. Према томе, филтрирање јесте одлично решење за клијента, али захтева много више од уградње филтера са бољом оценом MERV. Ову прилику треба пажљиво искористити да клијента информишете, а не продате производ. Навалентна продаја због провизије може да резултује лошом репутацијом за предузеће које се бави КГХ и пропуштеном приликом да се помогне власнику куће или стана.

Лампе са ултравиолетним гермицидним зрачењем (УВГЗ)

Лампе са ултравиолетним гермицидним зрачењем (УВГЗ) користе се још од почетка 1900-тих. Према претходно цитираном документу о ставовима ASHRAE, лампе са ултравиолетним гермицидним зрачењем (УВГЗ) могу да инактивирају неке организме који преносе болест и такође могу да утичу на брзину преношења болести. Сви смо видели плавичасто светло у кутији поред плафона у медицинским установама. То је вероватно УВ лампа. Због тренутне природе вируса COVID-19, не постоје студије о коришћењу лампи са ултравиолетним гермицидним зрачењем (УВГЗ); ипак, можемо бити сигурни да ће правилно инсталирана лампа у каналском разводу ваздуха помоћи да се инактивирају неке болести. Не можемо да гарантујемо апсолутно здравље и безбедност куће или стана са осветљењем које има УВГЗ, али знамо да ће у многим ситуацијама бити од помоћи.

Регулација влажности и температуре

ASHRAE је известила о једној студији у којој је донет закључак да вирус грипа задржава максималну инфективност при влажности од 23%. Инфективност је нагло падала на степену влажности од 43%. Иако постоје погодније средине за пад тј. смањење инфективности, изнад 30 °С/50%, ниво угодности у кући или стану био би непожељан. Тако изгледа да влажење и одвлаживање представљају валидне стратегије за пројектовање здраве куће.

Одговарајућа вентилација

ASHRAE такође разматра потребу за одговарајућом вентилацијом. Има смисла да, нарочито у херметички затвореном простору ваздух може да буде све више загађен организмима који изазивају болести. Механички прописи државе Арканзас захтевају минималан број измена ваздуха од 0.35 на сат. У новим зградама је сада обавезно коришћење механичке вентилације. Како све више инсистирамо на херметичности станова ради уштеде енергије, морамо знати да је свеж ваздух од суштинског значаја за здравље и безбедност стамбеног простора и свих објеката у којима људи бораве. Куће и станови грађени пре 2018. године највероватније немају механичку вентилацију, а станови саграђени после 2015. године не могу да задовоље захтев за минималном вентилацијом. Решење би могла да буде механичка вентилација или вентилација са рекуперацијом енергије. Искористите ову прилику да информишете власника куће или стана. Немојте да доведете себе у ситуацију да будете окривљени за то што за продају користите постојећу кризу. 

Извор:
Удружење за КГХ из Арканзаса
(Arkansas HVACR Association),
24. март 2020.