Напредно еколошко пројектовање зграда

Предавања о напредном еколошком пројектовању зграда

Професор Љубомир Јанковић, University of Hertfordshire in United Kingdom

Датум: 27.03.2018. Место: Свечана сала, Грађевински факултет, Универзитет у Београду

Програм:

11:00 – 11:15 Уводне поруке организатора: СМЕИТС, КГХ, АИНС, ИБПСА-Дунав

11:15 – 12:00 Пројектовање, извођење и вредновање темељне енергетске реконструкције (обнове) по усељењу

12:00 – 12:20 Пауза за кафу

12:20 – 13:05 Пројектовање зграда са нулa емисијом угљеника применом метода динамичке симулације – промоција књиге

13:05 – 13:50 Темељна једноставност нуле

Пројектовање, извођење и вредновање темељне енергетске обнове по усељењу

У овом предавању се описује пројектовање и развој TCosy systema за темељну енергетску реконструкцију која је обављена на две породичне куће у Бирмингену, Велика Британија. Сарадња индустрије и универзитета допринела је развоју пројекта који се може прилагодити различитим зградама и будућим климатским условима, а који је постигнут помоћу вишециљне оптимизације. Процес анализе узима у обзир емисије угљеника и комфор као функције које треба оптимизирати, и примењује више пројектних променљивих, узимајући дискретне вредности у оквиру дефинисаних опсега тих променљивих, и дајући бројне комбинације за један пројекат. На овим комбинацијама су извршене динамичке симулације, а као резултат је добијен простор решења кога претражује генетски алгоритам ради добијања оптималних решења. Након фабричке производње и инсталације овог система на локацији, реконструисане (обновљене) зграде су праћене током периода од 12 месеци и вредноване су њихове енергетске карактеристике и задовољство станара.

Поред примене фундаменталних принципа који су довели до структуиране методе за пројектовање зграда са нула емсијом угљеника, ово прилично проширено друго издање обухвата нове напредне истраживачке теме. У овој књизи су приказани пројектански радови студената са постдипломског (мастер) програма кога води аутор, и њихове спекулације и претпоставке о пројектовању људске насеобине на Марсу. У књизи су приказане проширене нове студије случаја о зградама са нула емисијом угљеника, укључујући планове из Јапана, Кине, Немачке, Данске и Велике Британије, и читаоцима је дат комплет алатки за напредно пројековање како би их подстакао на сопствено размишљање о пројектовању.

Темељна једноставност нуле

Суштинска једноставност представља сложеност понашања система која произлази из једноставних правила која се налазе дубоко унутар самог система. Нула је “опасна” идеја сингуларности и изузетка од норме, а такође и стање равнотеже између улазних и излазних вредности или добитака и губитака. Разговор истражује да ли би комбинација темељне једноставности и биланса нуле могла да се користи за спонтано имитирање природе. Истражује зграде онакве какве јесу и какве би требало да буду. Почев од вернакуларне архитектуре преиндустријског доба, када су зграде тј. куће биле у складу са природом, у индустријском добу зграде су постале машине које занемарују климатске услове. Темељна једноставност нас сада може повести у правцу пројеката који су ауто-организовани и који искључиво функционишу у складу са природом, али такође и стварају могућности за прављење пројектних ембриона који могу да израсту у потпуне пројекте зграда са максималном ефикасношћу.

Проф. др Љубомир Јанковић, дипл. инж., члан IAP, овлашћени (лиценцирани) инжењер, члан CIBSE, члан ASHRAE, је професор напредног пројектовања зграда на Универзитету у Хертфордширу у Великој Британији, где се бави мултидисциплинарним истраживањима и води Лабораторију за нула емисију угљеника. Током своје каријере која траје већ три деценије, радио је на инструменталном мониторингу, динамичким симулацијама и еколошком пројектовању зграда. Дипломирао је на Машинском факултету Универзитета у Београду, а степен доктора наука из машинства стекао је на Универзитету у Бирмингему, овлашћени је инжењер са лиценцом, члан CIBSE, члан ASHRAE и члан Институције за аналитичаре и програмере. www.ljubomirjankovic.com