Bez uglja, nafte i gasa do 2050.

Biogas

U izveštaju „Energija (r)evolucija 2015 – 100% obnovljive energije za sve“ iznosi se scenario što bržeg napuštanja uglja, nafte, gasa i nuklearne energije, da bi se 2050. koristili isključivo obnovljivi izvori. Za ovaj prelazak potrebne su investicije od 1.400 milijardi evra godišnje do 2050, što je jednako bruto domaćem proizvodu Južne Koreje ili Australije.

„Proizvodnja energije iz sunca i vetra sazrela je i konkurentna je sa ugljem u pogledu troškova. Veoma je moguće da će u nardnoj deceniji po pitanju zapošljavanja i snabdevanja energijom premašiti industriju uglja“, ocenio je u saopštenju glavni autor izveštaja Sven Teske.

U izveštaju se podseća da oko 80% energije u svetu dolazi iz fosilnih goriva. Kratkoročno gledano, tehnologije neophodne za obnovljivu energiju „lagano povećavaju troškove proizvodnje energije“, ističe se u tekstu. Ali “u nekoliko zemalja poput Kine i Indije scenario Energetska (r)evolucija je isplativ od početka i do 2020. postaje jeftiniji od konvencionalnih izvora energije“, dodaje se.

Sa predviđenim povećanjem cena konvencionalnih energija (ugalj, gas, nafta...), troškovi obnovljivih izora će „sa ekonomske tačke gledišta biti povoljniji u svim regionima sveta do 2030“, tvrde autori. Navodi se da će potpuni prelazak na obnovljive izvore dovesti do otvaranja miliona radnih mesta. Tako bi do 2030. sektor solarne energije „mogao da zaposli onoliko ljudi koliko danas zapošljava industrija uglja, više od 9,5 miliona“. U sektoru energije vetra broj zaposlenih bi u tom periodu porastao 10 puta, sa današnjih 700.000 na više od 7,8 miliona, što je dva puta više nego industrija gasa i nafte zajedno.

Izvršni direktor Grinpisa, Kumi Naido, ocenio je u saopštenju da je očekivani sporazum na konferenciji u Parizu krajem 2015. godine „trebalo da pruži dugoročnu viziju za napuštanje uglja, nafte, gasa i nuklearne energije do sredine veka kako bi se postigao cilj od 100% obnovljivih izbora, uz dostupnost energije za sve“.