Вршац и Кула добијају ветрогенераторе

Иако се годинама говорило да су странци заинтересовани да улажу у зелену енергију у Србији, први који ће поставити ветрогенераторе веће од једног мегавата, заправо ће бити један локални бизнисмен. 

У Кули и Вршцу граде се ветрогенератори који ће око 15.000 домаћинстава снабдевати електричном енергијом. У 2016. години може се очекивати 300 МW чисте енергије.

Ови ветрогенератори биће први такве снаге у Србији. Очекује се да се након дужег чекања и припреме овај пројекат оствари. С обзиром на повољне временске прилике, нарочито у току зиме, смањиће се потрошња електричне енергије из конвенционалних извора.

Иако се годинама говорило да су странци заинтересовани да улажу у зелену енергију у Србији, први који ће поставити ветрогенераторе веће од једног мегавата, заправо ће бити један локални бизнисмен. Миодраг Костић је са партнерима из Италије направио заједничку фирму „МК Финтел винд“, која је на пролеће започела изградњу ветропарка у близини Куле. Након овог пројекта следи ветропарк у околини Вршца а затим и у билизини Ковачице.

Како бисмо престали да увозимо струју током зиме, потребно је обезбедити око 500 мегавата из ветрогенератора. На тај начин ћемо испунити обавезу према Европској енергетској заједници, на коју смо се обавезали до 2020. године.>

Добра страна веторпаркова је што се две трећине енергије производити током зимског периода, када се струја и увози.