Подстицај женама да постану агенти одрживе енергије

Кључна порука Бечког енергетског форума (Vienna Energy Forum – VEF – 25. јун 2015) јесте да су одржива енергија и јачање положаја жена два комплементарна, кључна циља за заиста инклузивни и одрживи развој. 

За време тродневних дискусија на највишем нивоу у оквиру VEF-а, од 18. до 20. јуна, одржива енергија је проглашена златном нити која везује агенду за одрживи развој са активностима за заштиту климе, а сви су се сложили да полна равноправност треба тесно да повезује све те компоненте. Коначан документ VEF-а истиче да енергетско сиромаштво непропорционално утиче на жене због зависности од биогорива, традиционалних улога у друштву и са тиме везаних здравствених проблема. Доказано је да приступ одрживој енергији може економски да оснажи положај жена и побољша полну равноправност, па је у том контексту постигнута сагласност да Циљеви одрживог развоја број 5 и 7, који говоре о јачању положаја жена, односно о одрживој енергије, морају бити разматрани истовремено, кроз интегрални приступ који подстиче позитивну промену улоге жене у иновативним енергетским решењима.

За време Форума, два организована догађаја усмерила су пажњу на полну равноправност и покрет за јачање положаја жена (Gender Equality and Women’s Empowerment – GEEW). Споредини догађај „Поново размотри однос енергија–пол: додата вредност одрживог и инклузивног развоја у енергетском сектору“ организовала је United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) у тесној сарадњи са Centre for Renewable Energy and Energy Efficiency (ECREE) при Economic Community of West African States – ECOWAS, Australian Development Agency (ADA), Netherlands Development Organization (SNV), ENERGIA the International Network on Gender & Sustainable Energy, и World Bank’s Energy Sector Management Assistance Programme (ESMAP). Разматрана је полна равноправност и покрет за јачање положаја жена у контексту предстојећег самита УН на тему Агенде о развоју после 2015, и самита о климатским променама у Паризу. Овај догађај је нагласио потенцијалну улогу жена у међународном развоју и активностима за заштиту климе у деценијама које следе и истражио је могућности синергије одрживе енергије и пола. У свом пленарном излагању, Irena Giner Reichl, председник Глобалног форума за одрживу енергију, поновила је да ће стратешко преиспитивање односа енергија–пол имати кључни значај за инклузивни и одрживи развој, а учесници у дискусији су потврдили да се последњих година побољшање женског економског положаја и одржива енергија појављују као кључне компоненте инклузивног и одрживог раста и као катализатор смањења сиромаштва кроз продуктивне активности.

Посебан састанак у оквиру скупа „Women for Sustainable Energy“ поново је потврдио снажну решеност УНИДО-а и његових партнера да све енергетске иницијативе не буду полно једностране и поново је истакнута каталитичка улога жене у производњи и потрошњи одрживе енергије. Цењени говорници као што су Irene Muloni, министарка енергије и минералног развоја Уганде, Carolina Cosse, министарка индустрије, енергије и рударства Уругваја, Helen Hai, директор Иницијативе Made in Africa и амбасадор добре воље >UNIDO-а, и Christine Lins, извршни секретар Мреже за обновљиву енергију 21. века (REN21), представили су стратегије за јачање и промовисање односа енергија–пол.