Раст тржишта топлотних пумпи у свету

Глобално тржиште топлотних пумпи доживљава пораст продаје од 4 милијарди евра у 2014, што је за 1,7% више у односу на 2013. годину.

Најновије истраживање британске компаније BSRIA показује да је овакав пораст резултат позитивних брзина раста у Европи и Северној Америци, док азијско тржиште заостаје због успореног раста кинеске економије и повећања конкуренције која појачава притисак на цене у Јапану. Упркос тржишног притиска, Јапан остаје највеће светско тржиште са око једном милијардом евра у 2014. У погледу количина, глобална продаја топлотних пумпи на воду порасла је за 16% у 2014. на скоро 2,5 милиона комада.

Према BSRIA, повећање захтева за ефикасношћу производа и оштрија правила и стандарди градње подржали су тржиште. У 2014. су најпродаваније биле моноблок топлотне пумпе ваздух–вода и најтраженије су на кинеском тржишту.

Раст продаје већ другу годину бележе цилиндри ваздух–вода уграђени у грејаче воде топлотних пумпи. Након пораста од 26,5% у 2013, светско тржиште грејача воде топлотних пумпи порасло је за 28,8% у 2014. Обим продаје је највише порастао у Француској и Северној Америци, док је широм света достигао скоро 280.900 продатих комада.