Почетна

Прва информација и позив на пријаву радова за 47. Међународни конгрес и изложбу о КГХ

Објављена је прва информација и позив на пријаву рада за 47. Међународни конгрес и изложбу о КГХ који се од 30. новембра до 2. децембра 2016. одржавају у Сава центру у Београду.

Више информација можете наћи на сајту конгреса.

Састанак Комитета за расхладну технику

Седница Комитета за расхладну технику, топлотне пумпе и енергетску ефикасност Друштва за КГХ Србије одржана је 14. априла 2016. На дневном реду су били, између осталог, извештај о раду Комитета у 2015, израда плана рада за 2016, припреме за 47. конгрес о КГХ, упознавање са новим уредбама које се односе на технику хлађења, обука сервисних техничара, подмлађивање чланства Комитета.

Записник са седнице можете преузети овде.

Још један конгрес за нама

46. међународни конгрес и изложба о КГХ започео је интонирањем државне химне у великој конгресној дворани Сава центра у Београду.

Otvaranje 46. međunarodnog kongresa i izložbe o KGH

Господин проф. др Бранислав Тодоровић, председник Друштва за КГХ Србије, и председник Научно-стручног и Организационог одбора 46. конгреса и изложбе о КГХ, искусно је водио свечано отварање скупа на коме су говорили гг. Зоран Предић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике Републике Србије, др Милован Живковић, председник СМЕИТС-а, проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета Универзитета у Београду, проф. др Драгослав Шумарац, председник Скупштине Инжењерске коморе Србије, а од иностраних гостију скуп су поздравили г. Давид Андервуд, председник ASHRAE-а, Ина Коломбо, заменица директора Међународног института за хлађење, Мануел Гамеиро да Силва, председник Комитета за образовање и обуку REHVA-е. Испред генералног покровитеља, компаније Energy Net, из Каћа, скуп је поздравио г. Сам Чен, представник кинеске компаније GREE.

Бранислав Тодоровић

Зоран Предић

Милован Живковић

Радивоје Митровић

Драгослав Шумарац

Давид Андервуд

Ина Коломбо

Мануел Гамеиро

М. Чен

Сам Чен

Након пленарне сесије приређен је коктел добродошлице, чији је покровитељ била београдска компанија Elcomtrade, уследила је сесија о даљинском грејању, а паралелно са њом, у Анексу В и сесија о материјалима, структурама и особинама омотача зграда.

У среду увече приређена је свечана вечера за учеснике конгреса и изложбе. Том приликом су додељене годишње награде Друштва за КГХ. Плакету „КГХ“ добили су проф. др Душан Гвозденац, Миодраг Вучевић и Милица Милинковић-Ђапа. Медаљу „КГХ“ добио је Драгомир Шамшаловић, компанија Energy Net, из Каћа, предузећа Изолир из Зрењанина и Термо плус из Београда. Повељу захвалности добила су предузећа Dravidis из Београда и Grappa, такође из Београда. Специјалне дипломе добила су предузећа SMGS, из Београда и Портал из Зајечара.

У четвртак су обе сале биле пуне од 9.00 до 19.00 часова, док су у петак учесници слушали две сесије у Анексу Б.

Гости Организатора конгреса били су студенти из Хрватске и Словеније, а њима су се у четвртак, традиционални студентски дан, придружиле колеге из Новог сада, Ниша и Београда.

У четвртак, 3. децембра, у Сава центру одржан је састанак Управног одбора REHVA-е.

Инжењерска комора Србије уврстила је конгрес о КГХ у свој Програм обуке континуираног професионалног усавршавања по националном и европском програму и чланови ИКС су се пријављивали за сваку сесију посебно. Осим тога, чланови ИКС који су излагали рад на конгресу имају право на додатне бодове.

Више од 800 учесника слушало је преко 80 изложених радова аутора из земље и света и видело преко 130 штандова.

Скуп је завршен опроштајним ручком и најавом 47. конгреса и изложбе о КГХ који ће се одржати од 30.11. до 2.12.2016. године.

Опширан приказ конгреса биће објављен у првом броју часописа "КГХ" у 2016. години.

Mеђународно призната професионална диплома из хлађења и климатизације

Друштво за КГХ Србије у сарадњи са компанијом Star Learning System, из Глазгова, Велика Британија, припремило је електронски курс о Ф-гасовима и одговарајућој регулативи. Курс је локализован за земље Балкана.

Курс је намењен техничарима за климатизацију, грејање и хлађење који, по успешном завршетку курса, преузимају међународно признате сертификате CIBSE и CPD.

Пријавите се

Drustvo_za_KGH

Друштво за КГХ

Идеја о оснивању посебног удружења за ову област технике настала је 1970 године, приликом припрема за организацију семинара о климатизацији високог притиска – што је у то време била технолошка новост која је почела да се примењује и у Европи. Иницијатива је потекла од тадашњег председника СМЕИТС-а проф. др Бранислава Ђаковића, професора Термодинамике на Пољопривредном факултету, и прихваћена је од др Бранислава Тодоровића и других виђенијих стручњака из ове струке.

kongres

46. конгрес и изложба о КГХ

Поводом 111 година од увођења предмета Грејање и проветравање у високошколску наставу у Србији, ове године се на Конгресу посебна пажња посветити програму за младе са циљем да они стекну искуство у јавним наступима, да добију прилику да провере свој приступ теми или проблему којима се баве, да опишу и прикажу своје почетне или завршне резултате.

Сајт конгреса је тренутно у реконструкцији.

site-img30

Часопис "КГХ"

Први број часописа "КГХ" - Климатизација, грејање, хлађење - часописа Друштва за грејање, хлађење и климатизацију Савеза машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије - изашао је новембра 1972. године, а акција издавања часописа се наставља и траје без прекида до данас. "КГХ" је тромесечни научно-стручни часопис за климатизацију, грејање и хлађење. У Издавању часописа данас учествује преко 120 суиздавача – фирми из Србије и иностранства.

site-img30

Билтен

Конгрес организујемо једанпут годишње, часопис издајемо четири пута, а Билтен објављујемо десетак пута у току године. Билтен је замишљен тако да преноси краткотрајне вести из струке КГХ за које је три месеца између два часописа – дугачак период. Билтен преноси вести и осталих струка којима се баве друштва СМЕИТС-а. У сваком Билтену пишемо о новим производима, о скуповима у организацији СМЕИТС-а, пишемо о новим књигама у нашем издању.